Alan adı, istemci yazılımından bir web sitesine erişmek için kullanılan sayısal bir IP adresiyle eşleşen bir metin dizisidir. Düz İngilizce'de, bir alan adı, bir kullanıcının belirli bir web sitesine ulaşmak için bir tarayıcı penceresine yazdığı metindir. Örneğin, Google'ın alan adı 'google.com'dur.
Alan adları büyük/küçük harf duyarlı değildir (örneğin, tarayıcınıza google.com ve GOOGLE.COM yazmanız sizi aynı siteye götürür). Ancak alan adınız için küçük harfler seçmenin bazı avantajları vardır:
İnternete bağlı her cihazın, onu benzersiz bir şekilde tanımlayan atanmış bir IP adresi vardır. IP adresi, noktalarla ayrılmış bir dizi sayıdan oluşur (örneğin, 192.168.0.1). Tahmin edebileceğiniz gibi, her site için tüm bu sayı kombinasyonlarını hatırlamak çoğu insan için zor olurdu, bu nedenle alan adları IP adresleri için bir takma ad olarak icat edildi, böylece insanlar onları kolayca hatırlayabilir ve web sitelerine ve diğer kaynaklara erişmek için kullanabilirler. internet.
Web sitenizin internetteki kullanıcılar tarafından bulunabilmesi için, web sitenize geri çözülebilecek kendi benzersiz IP adresine ihtiyacı vardır (bundan daha sonra bahsedeceğiz). Tipik olarak, bir alan adı kaydettiğinizde, kayıt operatörünüz, alan adını doğru IP adresine geri döndürmek için gereken DNS kayıtlarını da kurar.
En yaygın alan adı uzantısı klasik '.com' uzantısıdır. Birçok kişi, bir şirket web sitesi ararken varsayılan olarak bunu tarayıcılarına yazar. Dünyanın her yerindeki işletmeler tarafından kullanılır ve işletme siteniz için alan adı uzantılarında ilk tercih olarak önerilir.
'.org' uzantısı, '.com'dan biraz daha az popülerdir, ancak yine de dünya çapındaki kuruluşlar tarafından düzenli olarak kullanılmaktadır. '.us' (Amerika Birleşik Devletleri) veya '.fr' (Fransa) gibi ülkeye özgü uzantıları da düşünebilirsiniz.
Yukarıdaki kategorilerden herhangi birine girmeyen bir özel ilgi siteniz varsa, '.tv' veya '.me' (kişisel siteler için) gibi daha benzersiz bir TLD kullanabilirsiniz.
İnterneti oluşturan milyonlarca IP adresi vardır ve bunları hatırlamanın tek yolu bir alan adıdır. Örneğin, Google'ın IP adresi '216.58.194.174'tür ve insanoğlunun hatırlaması neredeyse imkansızdır. Aynı şey Amazon için de geçerli: '172.217.16.110' veya Facebook: '31.13.77.36' bu yüzden ip adres yerine alan adı ile birlikte siteleri rahatlıkla açabiliriz.
Alt etki alanı, ana etki alanınızın bir alt etki alanıdır, örneğin 'subdomain.siteniz.com'. Bir alt etki alanının en yaygın kullanım durumu, bir web sitesinin test veya aşama sürümünü oluşturmak içindir. Geliştiriciler genellikle yeni eklentileri ve güncellemeleri İnternet'te canlı yayınlamadan önce bir alt etki alanı hazırlama sitesinde test eder.
Bir alt etki alanının başka bir yaygın kullanımı, çevrimiçi bir e-ticaret mağazası oluşturmaktır. E-Ticaret siteleri genellikle daha karmaşık bir kurulum gerektirdiğinden, şirketler genellikle işlemleri yürütmek için ayrı bir alt etki alanı ister.
WordPress'i alt alan adınıza kurabilirsiniz ve ana web sitenizden ayrı bir kurulum olarak çalışacaktır.
Sitenizde 'misafir.web.com', 'kullanıcı.web.com' ve daha fazlası gibi belirli bir kullanıcı grubuna hizmet vermek için bir alt alan kullanabilirsiniz. WordPress.com, blogger.com ve diğerleri gibi web sitesi oluşturucu platformları bu şekilde kullanıcılara özel web siteleri sunar.*
Bir alt alan adının güzelliği, yeni temaları ve eklentileri ana web sitenizde yayınlanmadan önce test etmek için kullanılabilmesidir.
Ayrıca, yalnızca bir WordPress blogu yayınlamaktan daha karmaşık kurulumlar gerektiren e-ticaret siteleri için de kullanılabilir.
WordPress'i alt alan adınıza kurabilirsiniz ve ana web sitenizden ayrı bir kurulum olarak çalışacaktır.
İster kurumsal firmanız olsun ister e-ticaret sistemleri yönetin markanızı yansıtan alan adı ismi sizler için çok önemli olmakla birlikte güven vermesi gerekmektedir. Domain alırken Google tarafından dikkat edilen birkaç şey bulunmaktadır.
kısa ve anlaşılır olması
gerekmektedir.
Yepyeni bir site oluşturmak istiyorsanız, ilk adım ihtiyaçlarınıza uygun ve kullanılabilir bir alan bulmaktır. Zaten bir alan adınız varsa, bu adımı atlayabilirsiniz. Aksi takdirde, istediğiniz alan adının uygunluğunu araştırmak için alan arama aracımızı kullanabilirsiniz. Arama kutusuna adı girin, ilgili tüm sonuçları döndürelim. Sonrasında satın almak istediğiniz domaini satın al tuşuna basarak yönergeleri takip edebilirsiniz.
#Alan Adı #Domain #Domain Nedir #Alan Adı Nedir